Kalknagel of schimmelnagel?

Kalknagels en schimmelnagels Kalknagels

Een kalknagel is een sterk verdikte nagel met een witte of geelachtige verkleuring. In de lengte kunnen strepen en ribbels voorkomen. De oorzaak is meestal een verminderde voedingstoestand van de nagels veroorzaakt door ouderdom of suikerziekte, medicatie of eczeem kan ook een rol spelen.


Behandeling

Zijn uw kalknagels het gevolg van medicatiegebruik dan zal na het stoppen van uw medicatie de nagel meestal weer gezond uitgroeien. Ligt de oorzaak echter in een verminderde voedingstoestand van de nagel dan kan er geen sprake zijn van ‘genezing’.

Wat kan de pedicure voor u doen?

De verdikte nagel kan dunner gemaakt worden en door het gebruik van “nail repair” olie kan de nagel gevoed worden en terug sterker worden.


Schimmelnagel

Een schimmelinfectie is een nagel die geïnfecteerd is door een schimmel en heeft een doffe, brokkelige en soms verdikte nagelplaat die geelbruin kan verkleuren.

Hoe komt u aan een schimmelnagel?

Dit heeft niet te maken met een gebrek aan hygiëne maar sporen van schimmels houden nu éénmaal van natte omgevingen.

Mensen die vaak in vochtige omgevingen werken, poetsvrouwen, slagers, sporters (douchen) mensen die veiligheidsschoenen dragen….krijgen er vaak mee te maken.

Een infectie begint meestal aan de grote teen met een witte of gele plek aan het nageluiteinde of zijkant van de nagel.Deze fase kan wel jaren duren, maar uiteindelijk zullen in de meeste gevallen ook de andere teennagels geïnfecteerd raken.De infectie kan zich uitbreiden en kan de nagelplaat zodanig verdikken dat dit pijnklachten kan geven.


Behandeling

Een schimmelnagel gaat nooit vanzelf weg. Wilt u van uw schimmelnagels verlost worden dan kunt u kiezen tussen verschillende behandelingsmogelijkheden.

Medicatie

De huisarts kan u medicijnen voorschrijven, deze moeten minimaal drie maanden worden geslikt. Na drie maand zijn de schimmels en de sporen dood maar heeft de nagel nog minstens 9 maand nodig om weer gezond en mooi uit te groeien.

Voordelen:

  • Relatief eenvoudige behandeling die ‘slechts’ drie maanden duurt.

Nadelen:

  • Aangezien een nagel nagenoeg geen bloedvoorziening heeft kan de medicatie slecht ter plaatse komen, voor een goed resultaat zijn sterke medicijnen nodig die vervelende bijwerkingen tot gevolg kunnen hebben.

Pedicurebehandeling:

Bij sterk verdikte nagels is het belangrijk de nagels dunner te frezen want achter de schimmelnagel zal een gezonde nagel groeien. Moet de nieuwe en gezonde nagel deze dikke massa voor zich uitschuiven dan zal de groei zich vertragen, wat niet bevorderlijk is voor het genezingsproces. De behandeling gebeurt met een professionele natfrees en is pijnloos.

Verder wordt een plaatselijk schimmeldodend middel dagelijks aangebracht aan de geïnfecteerde nagels in de vorm van druppels of spray (verkrijgbaar bij uw pedicure). Voor een goed resultaat moet u zolang druppelen tot de nagel weer gezond is.

Voordelen:

  • U hoeft geen zware medicijnen te slikken.
  • De behandeling is relatief goedkoop.
  • De behandeling is mogelijk zonder tussenkomst van de huisarts.

Op February 14, 2019